STATUS UPDATED!
Bismillahirahmanirahim.. Selamat datang ke blog Ain. Di harap penkongsian di blog ni dapat membantu u olls
Blogku, Catatanku: Januari 2013

Tutorial Photoshop 3 : Simple Eyeliner/ Celak



Salam berasa hebat dan bagus..

Tutorial kali ini adalah untuk buat  Simple Eyeliner
Menggunakan Adobe Photohop CS5..
Chewaahhh.. Lebih kurang celak gitu...

Bagi sesiapa yang tak ada Adobe Photoshop
CS5 , bolehlah download kat sini

Eh, xada ke? Oppsss.. silap2, download kat cini ea... sory..

Tak nak cakap banyak, jom ikut tutorial ni..


1.     Buka imej yang korang nak editkan..

2.     Duplicatekan layer macam kat bawah ni..


3.     Tekan symbol create a new layer macam kat
bawah ni. (Tekan kat ain petak2 kan)
Namakan layer sebagai Eyeliner, lau xnak un xpe..


4.     Dah siap? Sekarang kita semua tekan kat sini ea?
Da tekan? Jangan mara ea.. (^_^)v peace!!! 

5.     Bila dah create layer baru tu, pergi kat tepi windows photosop ni
Dan cari tool macam gambar kat bawah ni yer
Ataupun tekan (B) jew...


6.     Pilih smooth brush macam kat bawah ni..
Korang adjustla sikit saiz berus tu ikut kesesuaian gambar korang..


7.     Bila dah siap pilih tu, buat macam kat bawah ni yer..


8.     Uuuuuhhh.. Takotnya... Juz focus, heheh.. Korang tengok kat atas layer tu, akan nampak Opacity.. Korang adjustla kat situ nak terang atau sedang2 jer..



9.     Bila dah siap, korang Merge Down/ Merge Visible gambar korang tadi
Macam kat bawah ni haa...


Dah siap.. Savela gambar yang korang edit tadi yer...
Save : File à Save as / Shift+ctrl+s















THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Tutorial Photoshop 2 : Warnakan Anak Mata


Salam berasa hebat dan bagus..
Tutorial kali ini adalah untuk mewarnakan mata..
Chewaahhh.. Warnala sangat...
Bagi sesiapa yang tak ada, bolehlah download kat sini
Eh, xada ke? Oppsss.. silap2, download kat cini ea... sory..
Tak nak cakap banyak, jom ikut tutorial ni..
1.     Buka imej yang korang nak editkan..
2.     Duplicatekan layer macam kat bawah ni..


3.     Tekan symbol create a new layer macam kat
bawah ni. (Tekan kat ain petak2 kan)


4.     Dah siap? Sekarang kita semua tekan kat sini ea?
Da tekan? Jangan mara ea.. (^_^)v peace!!!
5.     Bila dah create layer baru tu, pergi kat tepi windows photosop ni
Dan cari tool macam gambar kat bawah ni yer



6.     Ambil yang bulat taw, mata kitakan bulat, bukannya segi empat
Huhuhuhu...
7.     Da tekan an? Sekarang buatla bulatan kat sekeliling
Mata kanan kita yang bulat tu.. Macam kat bawah ni..



8.   Bila dah buat macam kat atas tu, korang klik kanan
Mouse atau pad kekunci tu dan pilih Layer via Copy.

9.     Bila dah siap buat kat mata kanan, create layer satu lagi macam kat
atas tadi yang kita dah buat dan bulatkan kat mata kita plak..
Sekarang kita ada dua layer kan?

10.  Klik kanan pada layer yang atas sekali tuh biar keluar
Macam kat bawah  ni dah pilih Merge Down taw..




11.     Bila dah Merge Down akan jadi macam ni..


12. Haa.. ikut jew macam gambar kat bawah ni yer..


 13. Akan keluar pop up yang macam ni..


14.  Korang adjust la sampai korang rasa betul2 kena dengan mata
Korang.. Biar cantik cun gitu..

15. Dah pilih warna yang sesuai? Ada warna yang terlebihkan?
Apa lagi, korang amek pemadam yang ain petakkan kat bawah ni
Dan padamla yang mana terlebih tadi...




16. Bila dah siap, korang Merge Down/ Merge Visible gambar korang tadi
Macam kat bawah ni haa... Dah siap.. Savela gambar yang korang edit tadi yer...



Save : File à Save as / Shift+ctrl+s











THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Tutorial Photoshop 1: Hilangkan Jerawat



Salam berasa hebat dan bagus..
Hari ini adalah hari pertama ain nak buat tutorial
Menggunakan Adobe Photoshop CS5 Extended.
Bagi sesiapa yang tak ada, bolehlah download kat sini

Eh, xada ke? Oppsss.. silap2, download kat cini
Hari ini kita akan buat tutorial hilangkan jerawat menggunakan
Adobe Photoshop CS5 Extended..
Tak nak cakap banyak, jom ikut tutorial ni..
1.     Buka imej yang korang nak editkan..
2.     Duplicatekan layer macam kat bawah ni..


3.     Pilih Lasso tool macam kat bawah ni.. Ataupun just tekan (L)


4.     Korang selectkan jerawat tu menggunakan Lasso Tool tu.. .
5.     Selepas tu, korang right click dan pilih Fill macam kat bawah ni ataupun
Kotang tekan je (ctrl+f5)


6.     Akan keluar pop up macam ni 


7.     Use : Content-Aware dan kemudian tekan ok..
8.     Jeng2, jerawat dah x ada..











THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Lelaki di Mata Perempuan?



Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler…
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody’s perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat…
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Menghalau Tikus Di Rumah

Mesti terganggu sangatkan dengan kehadiran cik ti ni? Bising je, sekali dia buang, huh perit hidung nak tanggung bau.. Betul x?
Dahla suka rosakkan barang dan pakaian kitakan? Nak naik hangin ase! Lebih2 lagi sekarang di gemparkan dengan penyakit kencing tikus yang boleh membawa maut kepada kita. Macam mana nak halau ni?
* Ambil daun durian belanda, letakkan pada bendul rumah atau sarang terbesar cik ti tu. Gerenti, lari dan tak balik2 lagi..


THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Membersihkan Permaidani

 
Alaa... dengan vacum bolehkan? Tapi kalau nak guna cara yang lebih meletihkan boleh juga. Letih, tapi puas hati.. :-)
* Bersihkan permaidani dengan dengan membuang habuk tu dengan penyapu lidi, lepas tu basahkan kain dengan air, lapkan pada permaidani yang di sapu dengan penyapu lidi tadi.
THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Mengharumkan Bilik Mandi

 
* Titikkan sedikit syampu pada lantai bilik mandi anda, lepas tu baru cuci ye...  (Jangan pulak sebotol syampu tau)
THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Agar anak tidak menyelongkar almari

Anak yang kecik macam umur 3,4 tahun memang suka sangat selongkar almarikan? Macam mana kita nak membanteras perangai anak
kita ni?  Haa..
*Masukkan kuku tangan dan kuku kaki anak anda yang telah dipotong ke dalam almari atau laci.

THANKS FOR READING THIS :) LIKE IF YOU LIKE ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...